Hoe is het met de conditie van uw bloedvaten gesteld?

In de praktijk kunnen wij dit meten door middel van een ACT meter (Artery Check Technologie)

Een tekort aan vitamine K geeft 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Vitamine K is een van de vitamines die we niet voldoende uit onze voeding halen. Een tekort aan deze vitamine heeft grote gevolgen.   
Door middel van deze ACT meter zijn we in staat de vasculaire karakteristieken te meten. 

Door de ACT Meter om de vinger heen te plaatsen wordt de hartslag, de zuurstofsaturatie en de flexibiliteit van de haarvaten gemeten. Na circa 30 seconden wordt een cijfer weergegeven (schaal 1 tot en met 6), waarbij een 1 staat voor flexibele haarvaatjes en een 6 voor zware aderverkalking. Als de eerste vasculaire meting hoger scoort dan 2 is het aan te bevelen om 45-90 µg vitamine K2 of meer te gaan gebruiken. Bij een tweede meting (bijv. 6 weken later) kunt u die weer uit laten voeren in de praktijk om verbetering waar te nemen. 
Medici en paramedici die hun patiënten adviseren over een gezonde leefstijl doen er goed aan om aandacht te besteden aan vitamine K. Vitamine K is namelijk niet alleen nodig voor een normale bloedstolling, het speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van sterke botten en vooral ook het in stand hou­den van gezonde bloedvaten. Een subklinisch vitamine K-tekort kan lang onopgemerkt blijven, maar komt bij ongeveer de helft van de bevolking voor. Met de ACT meter is zo'n tekort snel op te sporen.